Achtergrond

Achtergrond

Graag wil ik je vertellen hoe ik op dit spannende en bijzondere punt ben gekomen; de start van Het Speelateljee. Zolang ik mij kan herinneren word ik blij van kinderen. En nu kunnen vijf kinderen in mijn allereerste eigen huisje aan de Fagelstraat 83 komen spelen!

Creativiteit, ontdekken, maken en doen, volle energie en tegelijkertijd rust en overgave, vragen, verzorgen.. leven met kinderen voelt voor mij als het ‘echte leven’. Als meewerken aan een basis, met de energie die je voelt, in een bewegend spel van geven en nemen.

Toen ik in de zomer van 2007 voor het eerst in Tanzania was, zag ik overal om mij heen wat ik mij voorstel bij het ‘echte leven’. Tussen de bedrijvigheden van mannen en vrouwen - buiten in de zon, kokend op straat, overal muziek, gemeenschappelijk werken - spelende kinderen die mee deden of in een doek op iemands rug mee op pad gingen. Misschien een romantische voorstelling van een werkelijkheid die voor veel mensen zwaar en hard is, toch zie ik in dit beeld een grote schoonheid.

Mijn droom om een eigen speelgroep te starten ontstond al snel in het eerste jaar van mijn bachelor pedagogiek. Mijn studie kon ik zo inrichten dat ik zoveel mogelijk verschillende ‘gezichten’ van het jonge kind kon leren kennen. Het eerste jaar liep ik stage in de kleuterklas van de Vrije School in Driebergen. In het tweede jaar ging ik naar Amsterdam voor een stage bij Dromelot, een antroposofisch geïnspireerd kinderdagverblijf. Daarop volgde een vol stagejaar, en werkte ik het eerste half jaar met ernstig verstandelijk gehandicapte kinderen in het Annahuis van de Zonnehuizen in Zeist en de tweede helft van het jaar woonde ik in het weeshuis Casa Asis in San Jorge, Nicaragua. Daarna deed ik een half jaar de minor ondernemerschap in Amsterdam en zette het bedrijfje Kind & Wereld op waarmee ik met twee mede studenten les gaf op basisscholen over wereldburgerschap. De studie sloot ik af met een afstudeeronderzoek in Tanzania. Hier werkte ik met een Tanzaniaanse vriendin en studiegenoot aan de opzet van ons speelproject Mwanangu Afterschool voor kinderen uit de buurt Kawe, in Dar es Salaam. Na mijn studie ging ik nog vijf maanden terug om verder te werken aan Mwanangu Afterschool; de eerste grote voorproef op Het Speelateljee! 

Tijdens de verschillende ervaringen die ik op deed in mijn studie heb ik mij ook vaak machteloos gevoeld. Ik wilde beter kunnen opkomen voor de belangen van kinderen en zocht steeds naar manieren hoe. Hoe leven mensen hun leven en waarom? Waar sta ik voor als mens en als pedagoog? Mijn kindertijd is omgeven geweest in de sfeer van de Vrije School, met een vader als bankier voor de Triodosbank en een moeder als antroposofisch arts. Ik heb altijd geloofd in de omgeving waarin ik geboren ben en haal daar ook nu veel inspiratie uit. Tegelijk speelde bij mij ook de vraag waarom ik andere dingen leerde op school dan bijvoorbeeld mijn buurkinderen, wat überhaupt de zin van onderwijs was en waarom wij andere leefgewoontes nastreefden dan andere mensen. Ik wilde die ‘andere mensen’ leren kennen en meemaken wat er speelt in de wereld. Vragen die mij denk ik uiteindelijk in Londen brachten, bij de master kindersociologie en kinderrechten.

De kinderrechten gaven mij een enorme realiteitszin. Daar waar ik eerst altijd opzoek was geweest naar de buitenwereld, bracht deze ervaring mij dichter bij mijzelf. Dichter bij hetgeen waaraan ik wil werken als pedagoog; de gedachte dat ieder mens vanaf zijn geboorte op een gelijkwaardige manier onderdeel is van de grote mensenfamilie die wij samen op onze wereld vormen. De kinder- en mensenrechten suggereren dat respect vanaf de geboorte gelijk respect voor iedereen versterkt en schetst een ethisch en moreel kader van waaruit een vruchtbare bodem kan ontstaan voor alles wat leeft.

Tijdens mijn master deed ik onderzoek naar de rechten van kinderen in de Nederlandse kinderopvang. Een onderzoek dat mij na mijn studie motiveerde om zelf voor de groep te willen staan en te kijken hoe kinderrechten meer in de praktijk kunnen gaan leven. Tijdens mijn bachelor werkte ik al op de groep als o.a. invalskracht bij Kinderdagverblijf Dromelot in Amsterdam en na mijn master kon ik daar een 'eigen' groepje gaan begeleiden met twee collega's. Het mooiste van deze ervaring vond ik de warme band die ontstond tussen de kinderen, ouders en mij en de kleine gemeenschap die we vormden met collega's en kinderen.

Toch besloot ik deze waardevolle leeromgeving na zeven jaar los te laten. Ik wilde naar Duitsland omdat daar sinds 2013 ieder kind recht had gekregen op een kindplaats in de kinderopvang, grotendeels betaalt door de overheid en ouders recht hebben op een jaar verlof (tegen betaling van 67% van hun salaris met recht op baanbehoud), vrij opneembaar door vader en/of moeder. Deze pedagogisch randvoorwaarden en de stad Berlijn klonken mij als muziek in de oren. Ik kreeg een vaste baan en werkte voor een half jaar vijf dagen per week op een peuter/kleuter groep. In deze omgeving van eigenzinnigheid en idealisme werd mijn plan voor Het Speelateljee geboren.  

Het creëren van een eigen kleine vruchtbare bodem is hetgeen dat ik met het Speelateljee wil doen. Een plek waar pedagogiek als kunst, in het ritme van de jaarfeesten, vanuit hart, handen en hoofd samen werkt. Ik hoop dat het een kleine gemeenschap wordt in een ruimte waar iedereen zich welkom en geïnspireerd voelt en geniet van het samen zijn en lekker eten. Een plek waar we op bezoek kunnen bij de kunstenaars in het achtertuintje of met de bakfiets naar het Westerpark gaan. Waar je jezelf vrij kan uiten en waar kinderen kunnen bouwen aan hun ideeën, stapje voor stapje.

Toen ik zeker wist dat ik voor mijzelf wilde beginnen, was voor mij ook zeker dat ik een gastouderbureau wilde vinden die écht de relatie met het kind en elkaar voorop plaatst en leeft met eerbied voor mens, dier en omgeving. Ik hoopte een groep mensen te vinden die vanuit hun hart op hun eigen manier durven staan voor het werk met jonge kinderen. Vanaf het eerste moment heb ik dit gevoel bij Drakepit en bovendien vind ik de naam fantastisch! “Ja”, Drakepit is precies wat ik zocht, een omgeving waarin ik mij vrij kan voelen en ontwikkelen.

Ik verheug me op een mooie en inspirerende samenwerking en hoop jullie snel te verwelkomen in het Speelateljee.

Olga Ingeborg Sophie Middendorp