Visie

Visie

Eerbied voor mens, dier en omgeving* en werken vanuit hart, handen en hoofd staan voorop. Dit zal kenbaar zijn in de manier waarop wij met elkaar omgaan, in de aankleding van de ruimte en de keuze voor duurzame voeding en materialen.

In de eerste zeven levensjaren werk je als mens aan de opbouw van je lichaam. Er vindt een enorme groei plaats, niet alleen fysiek en motorisch, ook leer je je fijn voelen in je eigen lichaam en in je omgeving. Eerbied en respect voor de eigenheid van ieder kind en vertrouwen in dit eigen ontwikkelingsproces vormen daarbij een essentiele basis.

Door de dag heen is er volop ruimte voor vrij-spel, zelfstandigheid en creatie binnen de sfeer van een warme verbonden gemeenschap en individuele aandacht en verzorging voor ieder kind. Als jong kind leer je door nabootsing en ga je op in de sfeer en indrukken die je om je heen opdoet. Dit vraagt van mij als opvoeder een bewuste, eerlijke manier van handelen en een betrokken houding zodat de kinderen met mij mee kunnen doen. 

Voor een gezonde opbouw van het lichaam eten we iedere dag met elkaar een zelfbereide warme lunch. Al het eten en drinken, ook het fruit en de snacks, zijn van biologische oorsprong en komen waar mogelijk van biologisch dynamische bodem. Ook de verzorgingsproducten (o.a. luiers, etherische oliën) het speelgoed en de overige producten in de ruimte zijn van natuurlijk, biologisch en/of gerecycled materiaal.

Buiten zijn in de tuin of naar het park en op pad gaan; wandelend of met de bakfiets is een belangrijk onderdeel van de dag. Slecht weer zal ons daar niet van weerhouden, als het regent trekken we regenjasjes aan en als het koud is de skipakjes.

Een speels en tegelijk duidelijk ritme tijdens de dag, week en door het jaar, geven duidelijkheid en rust. Iedere dag starten we gezamenlijke de dag aan tafel met liedjes zingen en fruit eten en het einde van de dag sluiten we gezamenlijke af, waarbij tijd is voor een persoonlijke overdracht voor kind en ouder. Door de week zal ook een ritme ontstaan met activiteiten als bakken, dans, muziek en kleine uitjes zoals naar de kinderboerderij. En met elkaar vieren wij door het jaar heen de jaarfeesten; lente, zomer, herfst en winter en tijdens de wandelingen buiten, het zingen en het voorlezen zullen de seizoenen tot leven komen.

Tot slot krijgt ieder kind voor het naar school gaan een eigen dagboekje mee, waarin verzamelde werken, foto's en verhalen van het kind samengebonden zijn.

* Bij Het Speelateljee wordt het afval gescheiden. Ook werk ik aan het plan om gebruik te gaan maken van uitwasbare luiers en/of biologisch afbreekbare hennepluiers. Verder bankiert Het Speelateljee bij de Triodos Bank.